Artemis » Specials » Meergangenpaarden

Alles over meergangenpaarden

Meergangenpaarden zijn paarden die over extra gangen beschikken dan stap, draf en galop. Je hebt onder andere de IJslander, The Tennessee Walking Horse, De Peruaanse Paso, ... Deze paarden zijn op zich uniek door hun meerdere gangen.

Wat is nu eigenlijk een meergangenpaard?

Als men spreekt over een meergangenpaard, bedoelt men een paard of pony die meer of meerdere gangen heeft dan enkel stap, draf en galop. Zoals bijvoorbeeld de tölt, de canter, de slowgate, … Een belangrijk weetje is dat deze gangen niet zijn aangeleerd. Dus als je bijvoorbeeld een Arabier hebt en je wilt hem de tölt leren, zal dit niet gaan. Gangen naast de basisgangen zijn genetisch bepaald. Als een veulen van een Ijslander wordt geboren, zal hij automatisch tölten.

Nochtans zijn er ook paarden die enkel over de basisgangen beschikken, maar toch aanleg hebben voor de tölt. Maar meestal wilt de fokker niet dat dit tot uiting komt. Zo wordt de tölt afgeleerd of gewoon simpelweg onderdrukt. Fokkers horen zich immers te houden aan de fokrichtlijnen van een stamboekpaard.

Welke gangen zijn er zoal?

De IJslander vertoont de tölt en de telgang. Terwijl de Tennessee Walking Horse beschikt over de Flatfoot Walk – ook wel bekend als de Flatwalk - , de Running Walk en de Canter. Dan weer beheerst de Missourri Foxtrot de Canter en Flatwalk zoals de Tennessee, maar ook de Foxtrot die enkel hij in zich heeft. Dus niet elk gangenpaard heeft dezelfde gangen.

IJslander

De tölt is een snelle viertact met dezelfde volgorde van beenbezetting als de stap heeft. Enkel is deze gang sneller dan de stap en heeft een meer 'maaiende' beweging. Het is een gang die enorm comfortabel is. Dit komt omdat je even vast in het zadel zit als bij de stap, je zit als het ware in een zetel. De IJslander richt zijn staart en hoofd trots op bij deze gang en geeft zo een imponerende indruk. Door de tölt zijn IJslander begeerd bij mensen met rugklachten.

De telgang is een tweetact waarbij het paard zijn achterbeen en voorbeen aan dezelfde kant tegelijkertijd optilt. In tegenstelling tot de tölt wordt deze gang enkel in korte afstanden met hoge snelheden bereden. Hierbij geeft hij een uitzonderlijke energievolle indruk. Dit komt omdat hij bij de telgang sneller moe wordt, tegenover de tölt die de IJslander gemakkelijk uren kan volhouden.

Tennessee Walking Horse

De Flatfoot walk is een snelle stap waarbij een slepende beweging maakt wordt met de hoeven. Hierbij zweeft één voet in de lucht terwijl de andere drie voeten op de grond zijn. Het speciale aan deze gang is dat de Tennessee Walking Horse zo’n 30 tot 50 centimeter met zijn achterhoef over de hoefafdruk van zijn voorhoef heenstapt terwijl hij ritmisch tijdens de bewegingen met zijn hoofd knikt. Met deze gang haalt hij ongeveer 15 kilometer per uur die hij gemakkelijk uren kan volhouden.

De Running Walk lijkt op de Flatfoot Walk. Het verschil is dat deze gang sneller is dan de Flatfoot Walk. In plaats van 15 kilometer per uur haalt hij met de Running Walk 25 kilometer per uur. Bij deze gang tilt hij zijn voorbenen snel en hoog op.

De canter is eigenlijk hetzelfde als de galop, enkel vertoont de Tennessee Walking Horse bij de Canter een schommelende beweging waarbij hij gecontroleerd zo traag mogelijk probeert te galopperen.

Missouri Foxtrotter

De Foxtrot is een gang met een uniek ritme. Net als bij de Flatfoot Walk van de Tennessee Walking Horse knikt de Missouri Foxtrotter met zijn hoofd op de rimische beweging van deze gang.
Zoals de IJslander kan hij de Foxtrot ook rijden op moeilijk begaanbaar terrein.

American Saddlebred

De slowgate is een langzame viertakt waarbij het paard de benen één voor één optilt en in de lucht lijkt hij even kort te aarzelen voordat hij zijn benen weer neerzet.

De rack is een gang die lijkt op de slowgate. Het verschil is dat hij de rack met een verbazende snelheid uitvoert. De benen lijken als het ware te dansen en worden ver naar voren uitgestrekt. De rack is eigenlijk een andere benaming voor de gang: de tölt. Deze gangen zijn helemaal hetzelfde, maar hebben elk een andere naam gekregen.

De Peruaanse paso

De Paso Llano is dezelfde benaming voor tölt. Deze gebeurt in een laag en middelmatig tempo. Een snelle viertact met dezelfde volgorde van beenzetting als de stap heeft. Enkel is deze stap veel sneller en heeft een meer “maaiende” beweging waarbij de Peruaanse Paso zijn voorbenen hoger opheft dan de Ijslander waardoor dit imponerender oogt.

Sobreandando is zoals een tölt, maar deze is iets lateraler zodra het tempo oploopt.

Paso Fino

Paso Corto: Deze gang is dezelfde als de normale tölt (middentempo) Deze gang is gepast voor recreatieruiters.
Classic Fino: De Classic Fino is een showgang met de tölt waarbij de Paso Fino sterk verkorte passen neemt.
Paso Largo: Dit is een snellere tölt waarbij de Paso Fino zijn passen ruimer neemt.
De IJslandse pony

De IJslandse pony

De IJslander is een robuuste pony uit het hoge noorden die over meerdere gangen beschikt dan enkel stap, draf en galop. Deze kleine compacte pony uit IJsland, die een volwassen man kan dragen, is één…
De Peruaanse Paso

De Peruaanse Paso

Dit taaie paard met een groot uithoudingsvermogen is afkomstig uit Peru. De Peruaanse Paso is een meergangenpaard. Dit kleine paard heeft een edele bouw en ziet er temperamentvol uit. Dit unieke paard…

Tennessee Walking Horse

Met als thuisland Noord-Amerika is de Tennessee Walking Horse een enorm populair ras. Je kan hem zelfs het populairste paardenras noemen van Noord-Amerika. Een doorbraak in Europa heeft dit bijzondere…

The American Saddlebred

De American Saddlebred is een paard wiens roots in de Verenigde Staten liggen. Dit elegante paard bestaat sinds de kolonisten richting nieuwe wereld trokken. Hij is in de Verenigde Staten enorm popula…

De Paso Fino's: atletisch paard uit Zuid-Amerika

De Paso Fino is een klein atletisch paard dat afstamt uit Zuid-Amerika. Hij bezit drie extra gangen naast stap en galop. Er zijn drie verschillende types bij de Paso Fino: het vrijetijdspaard, het sho…
Gepubliceerd door Artemis op 29-12-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.